Darmowa dostawa do paczkomatów

Rabat 10% przy zakupie min. 3 produktów

Darmowa dostawa do paczkomatów

Rabat 10% przy zakupie min. 3 produktów

Dlaczego my?

Ponad 250 badań laboratoryjnych!

Każdy ekstrakt i proszek przechodzi szczegółowe badania jakościowe.

Testy obejmują sprawdzanie obecności:

  • pestycydów,
  • metali ciężkich,
  • badania mikrobiologiczne,
  • wielopierścieniowych związków aromatycznych (WWA),
  • związków radioaktywnych.

Wszystko to dla zapewnienia bezpieczeństwa i zdrowia naszych klientów!

Badania są przeprowadzane w akredytowanym laboratorium AGROLAB.

Wyniki badań dostępne są na stronie każdego produktu.

Nie daj się truć WWA!

Profesorowie mykologii w Polsce zwracali nam uwagę na problem wysokiej zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w suplementach grzybowych dostępnych na polskim i światowym rynku.

WWA to substancje zwiększające ryzyko wystąpienia nowotworu!

Wyszliśmy temu problemowi naprzeciw, tworząc produkty najwyższej możliwej jakości i czystości. Potwierdzamy to w badaniach laboratoryjnych!

Wyniki badań dostępne są na stronie każdego produktu.

Czy kupuje i jem trociny?

Największe oszustwo w suplementach na bazie grzybów leczniczych!

W jaki sposób sprzedawcy obniżają koszty produkcji, a Ty kończysz z trocinami w kapsułce?

Wyjaśnimy to na prostym przykładzie grzyba shiitake, który wyglądem przypomina ten ze schematu.

Shiitake jest grzybem nadrzewnym, co oznacza, że rośnie naturalnie na drzewach. W jego uprawie stosuje się drewno w postaci trocin. Trociny są zbijane do postaci kostki, na której rośnie shiitake.

Nieuczciwi producenci mielą podłoże (trociny) razem z grzybem, znacznie obniżając koszty produkcji. Następnie powstały proszek jest kapsułkowany, a nieświadomy klient kończy z produktem zawierającym głównie trociny.

Potrafimy udowodnić, że nasze produkty pochodzą w 100% z grzybów leczniczych

Badanie odcisku palca produktów Abiovi

Brzmi nieprawdopodobnie? Już wyjaśniamy!

Podobnie jak ludzie posiadają unikalne odciski palców umożliwiające ich identyfikację, tak samo można ustalić profil owocnika danego gatunku grzyba (na przykład Lion’s Mane).

We współpracy z niemieckim laboratorium udało się stworzyć jednoznaczny sposób identyfikacji, czy dany ekstrakt lub proszek został wytworzony w 100% z owocników określonego gatunku grzyba.

Przykład badania Lion's Mane od Abiovi

Dzięki zastosowaniu chromatografii (SEC) jesteśmy w stanie ustalić profil owocników danego gatunku grzyba.

Dzięki temu możemy wykazać, że nasze produkty zawierają wyłącznie składniki pochodzące z grzybów, które są pozbawione zanieczyszczeń, na przykład pochodzących z podłoża.

Produkcja: Jak nie zmarnować potencjału drzemiącego w grzybach leczniczych

Uprawa bez pestycydów? Tak, jest to możliwe!

Kluczowe są sterylne warunki uprawy. „Sterylne” oznacza tu pozbawienie mikroorganizmów i czynników, które mogłyby zanieczyścić i zniszczyć uprawę.

Dzięki sterylizacji podłoża, pomieszczeń i narzędzi niezbędnych do uprawy, uzyskiwane są grzyby wolne od pestycydów, co potwierdzają nasze badania.

Niestety, wielu producentów grzybów funkcjonalnych w Chinach czy Indiach stosuje pestycydy, aby obniżyć koszty produkcji i zwiększyć zyski, kosztem naszego zdrowia.

Wyniki badań dostępne są na stronie każdego produktu.

Grzyb grzybowi nie równy

Tak samo, jak pomidor nie jest równy pomidorowi

Wszyscy dobrze znamy smak, a raczej brak smaku, najtańszych pomidorów z supermarketu. Wiemy, że ich smak, aromat i wartości odżywcze nie umywają się do pomidorów uprawianych w przydomowej szklarni.

Najtańsze pomidory są uprawiane w sposób szybki i tani, często z wykorzystaniem podłoża i odżywek najgorszej klasy, nie wspominając już o pestycydach.

Analogicznie wygląda sytuacja w świecie grzybów. Można wyhodować na przykład Lion’s Mane, który będzie aromatyczny i bogaty w substancje aktywne, których oczekuje każdy klient po produktach na bazie grzybów leczniczych.

Produkty na bazie grzybów leczniczych, które Państwu oferujemy, zostały wyhodowane na podłożach specjalnie dostosowanych do potrzeb każdego gatunku grzyba leczniczego.

Odpowiednie podłoże i warunki uprawy (takie jak temperatura, stężenie CO2, wilgotność powietrza) pozwalają na uprawę owocników o znacznie większej zawartości substancji aktywnych niż te uprawiane na podłożu niskiej jakości.

W jaki sposób ogromna liczba producentów niszczy substancje aktywne w swoich produktach?

Aby uzyskać proszki i ekstrakty grzybowe, niezbędna jest obróbka termiczna.

Przed zmieleniem, owocniki grzybów muszą zostać wysuszone. Grzyby, które trafiają do produktów Abiovi, są suszone w niskich temperaturach, co zapobiega utracie bezcennych substancji aktywnych.

Ekstrakty powstają w procesie długotrwałego gotowania w temperaturze około 90 stopni Celsjusza. Następnie są one suszone do postaci proszku, również w temperaturze około 85-90 stopni Celsjusza.

Dzięki dbałości o te szczegóły możemy dostarczać Państwu pełnowartościowe produkty!

Niestety, wielu producentów, kierując się skróceniem czasu produkcji, suszy ekstrakty w niezwykle wysokich temperaturach, rzędu 280-320 stopni Celsjusza! Po takiej obróbce termicznej wszystkie cenne substancje zostają zniszczone, a taki produkt nie dostarcza żadnych korzyści.

Zachęcamy do zadawania pytań

13 + 10 =

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu