Darmowa dostawa do paczkomatów

Rabat 10% przy zakupie min. 3 produktów

Darmowa dostawa do paczkomatów

Rabat 10% przy zakupie min. 3 produktów

Reishi (Lakownica żółtawa) – właściwości, działanie, dawkowanie

utworzone przez | sty 22, 2024 | Adaptogeny, Grzyby, Reishi, Suplementy diety, Zdrowie

Owocnik Reishi (Lakownicy żółtawej)
  1. Lakownica żółtawa
  2. Co to grzyb Reishi?
  3. Czy grzyb Reishi (Ganoderma lucidum) rośnie w Polsce?
  4. Właściwości
  5. Działanie i zastosowanie
  6. Substancje aktywne
  7. Dawkowanie; jak suplementować; ekstrakt i proszek
    1. Dawkowanie Reishi Ekstrakt
    2. Dawkowanie Reishi Proszek
  8. Przeciwwskazania
  9. Działania niepożądane i skutki uboczne
  10. Uprawa
  11. Podsumowanie

1) Lakownica żółtawa

Lakownica żółtawa, znana również jako Ganoderma lucidum, posiada wiele nazw. Najczęściej używana „Reishi” pochodzi z Japonii, podobnie jak „Mannentake„, co oznacza „10,000-letni grzyb”, nawiązując do jego właściwości prozdrowotnych. Chińska nazwa to „Lingzhi„, czyli grzyb długowieczności lub nieśmiertelności. W Polsce używane są nazwy takie jak huba lakierowana czy lakownica lśniąca.

2) Co to grzyb Reishi?

Reishi to grzyb, który naturalnie rośnie na pniach martwych drzew liściastych. Jego owocnik składa się z trzonu i płaskiego, lśniącego kapelusza w odcieniach żółci, czerwieni i brązu. Lakownica ma twardy, zdrewniały owocnik przez co nie nadaje się do jedzenia, wykorzystywana jest głównie jako grzyb leczniczy.

3) Czy grzyb Reishi (Ganoderma lucidum) rośnie w Polsce?

Grzyb Reishi występuje na wszystkich kontynentach, poza Antarktydą, w tym również w Polsce. Jest jednak grzybem rzadko spotykanym w Polsce i podlega częściowej ochronie. Aby móc zbierać Reishi, konieczne jest uzyskanie zezwolenia.

4)  Właściwości

Grzyb Reishi (Lakownica żółtawa) pozytywnie wpływa na samopoczucie poprzez redukcję stresu i poprawę jakości snu. Charakteryzuje się silnym działaniem przeciwzapalnym, korzystnie wpływając na kondycję skóry i cały organizm. Jest także uznawany za nootrop, poprawiający funkcje poznawcze.

Wykazuje właściwości:

  1. Właściwości adaptogenne – wpływa na poziom kortyzolu (hormonu stresu), pomagając dostosować się do różnych warunków stresowych i zmniejszając odczuwanie lęku.
  2. Regulacja snu – redukcja stresu przyczynia się do poprawy jakości snu i łatwiejszego zasypiania. Redukuje bezsenność oraz wspomaga w walce z przewlekłym zmęczeniem.
  3. Właściwości immunostymulujące – wzmacnia działanie układu odpornościowego.
  4. Właściwości antyoksydacyjne – polisacharydy GLP hamują powstawanie wolnych rodników, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się skóry i redukując stany zapalne.

5)  Działanie i zastosowanie

Reishi pomaga w:

  • redukcji stresu;
  • działaniu przeciw lękowym;
  • przewlekłym zmęczeniu;
  • poprawie jakości snu;
  • bezsenności;
  • poprawie kondycji i wyglądu skóry;
  • redukcji stanów zapalnych skóry;
  • wsparciu układu odpornościowego;
  • regeneracji wątroby.

6)  Substancje aktywne

Reishi zawdzięcza swoje właściwości ponad 400 substancjom biologicznie aktywnym takim jak:

  • triterpenoidy;
  • polisacharydy;
  • beta-glukany;
  • sterole;
  • kwasy ganodermowe;
  • fenole;
  • flawonoidy;
  • witaminy, m.in. ryboflawinę (B2), niacynę (PP), tiaminę (B1), A, B1, B3, B6, C, E;
  • związki mineralne, m.in. potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk;
  • błonnik grzybowy.

7)  Dawkowanie; jak suplementować; ekstrakt i proszek

Spożywanie Reishi w formie surowej nie jest zalecane ze względu na twardą, przypominającą drewno strukturę owocników. Najpopularniejszą formą suplementacji są kapsułki z ekstraktem i kapsułki z proszkiem, umożliwiające łatwe i precyzyjne dawkowanie. Na dodatek prawdziwe ekstrakty i proszki z owocników Reishi są niezwykle gorzkie co skłania do wyboru suplementu w kapsułce.

Warto pamiętać, że suplementy z Reishi mogą różnić się pod względem koncentracji substancji aktywnych, jakości, obecności wypełniaczy i wielu innych czynników. Dlatego dawkowanie omówię na przykładzie suplementów Abiovi, które mam przyjemność współtworzyć i uczestniczyć na każdym etapie ich produkcji.

  • Ekstrakt Reishi – to bardzo skoncentrowana forma suplementu z grzybów. Omawiany produkt ma stosunek DER 18:1, co oznacza, że do wyprodukowania 1 kg ekstraktu zużyto 18 kg suszonych owocników Reishi lub 180 kg świeżych owocników.
  • Proszek Reishi to wysuszone i bardzo drobno zmielone owocniki Lakownicy żółtawej. Do wyprodukowania 1 kg proszku zużywa się około 18 kg świeżego owocnika Reishi.

7.1) Dawkowanie Reishi Ekstrakt

Zalecane dawkowanie Ekstraktu Reishi od Abiovi:

  • 1 kapsułka zawiera 300 mg czystego, przebadanego laboratoryjnie ekstraktu bez żadnych wypełniaczy.
  • Zalecana dobowa dawka to 2 kapsułki, czyli 600 mg ekstraktu.
  • Rozpoczynając stosowanie ekstraktu, można zacząć od 3-4 kapsułek dziennie, czyli 900-1200 mg, aby przyspieszyć pojawienie się pierwszych efektów.

7.2) Dawkowanie Reishi Proszek

Zalecane dawkowanie Powder Reishi (proszku w kapsułkach) od Abiovi:

  • Kapsułka zawiera 500 mg czystego, przebadanego laboratoryjnie proszku bez żadnych wypełniaczy, zmielonego do 4 stopnia sproszkowania według standardów farmakopei.
  • Zalecana dobowa dawka to 2-4 kapsułki, czyli 1000-2000 mg proszku.
  • Rozpoczynając stosowanie proszku, można zacząć od 4-6 kapsułek dziennie, czyli 2000-3000 mg, aby przyspieszyć pojawienie się pierwszych efektów.

Środki ostrożności przy wprowadzaniu nowego suplementu lub pożywienia: zawsze należy wprowadzać nowe suplementy lub pożywienie stopniowo, na przykład 1 kapsułkę ekstraktu czy proszku dziennie przez pierwsze 2-3 dni. Suplementy z grzybów leczniczych są uważane za bardzo bezpieczne, ale w przypadku wystąpienia działań niepożądanych należy zaprzestać stosowania suplementu.

8)  Przeciwwskazania

Podczas stosowania Grzybów Reishi należy zachować ostrożność w przypadku alergii na grzyby, wrzodów żołądka, krwawienia z przewodu pokarmowego oraz u osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe ze względu na potencjalne interakcje. Należy przerwać suplementację na 2 tygodnie przed planowanymi operacjami. Suplementacja nie jest zalecana dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.

9)  Działania niepożądane i skutki uboczne

Reishi uważany jest za bardzo bezpieczny grzyb leczniczy, zwłaszcza gdy jest stosowany zgodnie z zaleceniami. Niektóre osoby mogą doświadczyć łagodnych skutków ubocznych, takich jak bóle głowy, dolegliwości żołądkowe i wysypka. Substancje zawarte w Reishi mogą zwiększać ryzyko krwawienia u osób z zaburzeniami krzepnięcia krwi. Osoby przyjmujące leki na cukrzycę i na nadciśnienie powinny monitorować poziom cukru oraz ciśnienie krwi.

10)  Uprawa

Reishi jest objęty częściową ochroną, można go zbierać jedynie po uzyskaniu zezwolenia. Jego uprawa jest trudna, ale możliwa do przeprowadzenia w warunkach domowych. Można również kupić świeże bądź suszone owocniki bezpośrednio od osoby uprawiającej.

Wyróżnimy dwie metody uprawy grzyba Reishi:

1.Sposób pierwszy (trudniejszy): kołki zaszczepione grzybnią Reishi

  • Kupujemy kołki zaszczepione grzybnią w sklepie internetowym.
  • Kołki umieszczamy w ściętym pniu drzewa liściastego, w otworach wywierconych wiertarką.
  • Zaszczepiony pień przechowujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Jeśli wykonaliśmy wszystko prawidłowo i stosowaliśmy się do instrukcji producenta to pozostaje nam czekać na pojawienie się pierwszych owocników Reishi.

2.Sposób drugi: growkity Reishi.

  • To gotowe zestawy do uprawy, w których znajduje się podłoże zaszczepione grzybnią.
  • Zamawiamy growkit, na przykład w sklepie internetowym.
  • Producenci growkitów dostarczają szczegółowe instrukcje dotyczące uprawy Reishi.
  • Jeśli postępowaliśmy zgodnie z instrukcją producenta, powinniśmy doczekać się owocników Reishi.

11) Podsumowanie

Reishi, czyli Lakownica żółtawa, to grzyb leczniczy z 2000-letnią historią stosowania. Zawiera ponad 400 substancji czynnych, takich jak polisacharydy i triterpenoidy, przynoszące liczne korzyści zdrowotne. Jego możliwe zastosowania obejmują wzmocnienie układu immunologicznego, redukcję stresu, poprawę jakości snu i poprawę kondycji skóry. W suplementacji stosuje się ekstrakty i proszki.

Jakie są Twoje doświadczenia z Reishi? Czy planujesz włączyć go do swojej diety lub rutyny suplementacyjnej?

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu